na vrh

Problemi sa zglobovima kod pasa

Zglobovi pasa se troše, od trčanja za loptom, do skakanja sa zadnjeg sedišta auta ili sa sofe. Za neke pse je to problem. Više trčanja i skakanja znači više povreda što može dovesti do problema povezanih sa zglobovima poput suženja prednjeg ukrštenog ligamenta i osteoartritisa. Navešćemo neke od uzroka i načina ublažavanja problema sa zglobovima kod pasa.

Šta uzrokuje osteoartritis ili probleme sa zglobovima kod pasa?

Problemi sa zglobovima kod pasa - Artritis kod pasa

Dve glavne kategorije zajedničkih problema su razvojni i degenerativni problemi. Sa problemima u razvoju postoje stvari poput displazije kuka ili drugih zglobova, gde se zglob ne razvija pravilno.

Degenerativni problemi pokrivaju brojna područja. Najčešći uzrok artritisa kod pasa su problemi sa ukrštenim ligamentima, gde se ligament vremenom degeneriše i uzrokuje nestabilnost i sekundarni osteoartritis.

Koji su znaci problema sa zglobovima?

U većini salučajeva ljudi primećuju da su njihovi psi manje aktivni ili imaju više poteškoća sa uobičajenim aktivnostima. Pas ima problema da se popne na kauč ili uz stepenice, ili uđe u auto ili da se popne na zadnje sedište. Psi više ne mogu toliko dugo da trče sa svojim vlasnikom ili ne žele da se igraju dugo u parku za pse.

Od tih manjih promena u ponašanju može doći do veoma vidljive hromosti – pas počinje da drži nogu podignutom i ne oslanja se na nju. To su najčešće stvari koje vidimo. Retko vidimo otvoreni bol kao prvi simptom. Obično je to sporiji proces.

Da li su neke rase pasa sklonije povredama zglobova?

Generalno, veličina i težina psa su najčešći uzroci problema sa zglobovima. Predispozicije kod većih pasa za razvoj problema sa zglobovima su svakako veće.

Za neke rase pasa postoje vrlo specifični problemi. Recimo, Njufaundlenderi imaju najveću prevalenciju bolesti ukrštenih ligamenata od svih rasa pasa. Rotvajleri imaju više problema sa kolenom i zglobovima. Bernski planinski psi često obolevaju od displazije zglobova lakta.

Šta učiniti nakon primećivanja simptoma problema sa zglobovima?

Prvo i osnovno je konsultovati veterinara. On će nakon svoje procene i dijagnoze preporučiti tretman koji može pomoći ili će preporučiti određene aktivnosti radi ublažavanja stanja. Kao drugo, posebno kod starijih pasa, mogu se primeniti suplementi koji utiču na ublažavanje simptoma i smanjenje problema sa pokretljivošću kod pasa. Jedan od takvih, kvalitetnih i veoma efikasnih suplemenata je Artropet Forte i Artropet Ultra Forte, čijom primenom možete svom psu pomoći i olakšati mu kretanje. Sastav Artropet suplementa je takav da utiče na regeneraciju hrskavice i ublažavanje degenerativnog procesa propadanja zglobova. Na ovaj način pas može ponovo biti aktivan, a bol usled promena na zglobovima može biti u potpunosti uklonjen.