na vrh

Prevencija dijabetesa kod pasa

Dijabetes je rezultat nedostatka proizvodnje insulina. Insulin je neophodan za obradu šećera, aminokiselina, elektrolita i masnih kiselina, omogućavajući im da se apsorbuju u teledna tkiva vašeg psa. Ako se ne proizvodi dovoljno insulina, ovaj proces se prekida, uzrokujući da ćelije „gladuju” i umiru. To dovodi do svih vrsta problema, uključujući razgrađivanje tkiva i otkazivanje organa.

Vitaminske tablete za pse i mačke Complex-B Immuno podstiču rad imunog sistema psa i mačaka

Kompleks B vitamina za pse i mačke

Svojim aktivnim i sveukupnim dejtvom Complex-B Immuno utiče i na produženje životnog veka vašeg ljubimca.

Postoje dve vrste dijabetesa koje se nalaze i kod ljudi i kod pasa. Dijabetes tipa 1 ili juvenilni dijabetes koji se manifestuje u mladosti je nasledno stanje i nije uobičajeno kod pasa. Dijabetes tipa 2 se generalno manifestuje kod pasa od 7 do 10 godina i rezultat je toga što telo proizvodi manje insulina ili razvija nemogućnost da se insulin koristi na odgovarajući način. Ovo je obično rezultat hronične neaktivnosti psa i/ili hronične prekomerne težine.

Simptomi dijabetesa kod vašeg psa mogu se manifestovati kao povećana žeđ, pojačano mokrenje, povećan ili smanjen apetit, gubitak težine, letargija, problemi sa vidom, infekcije urinarnog trakta i na kraju, ako se ne dijagnostikuje, otkazivanje bubrega. Ako vlasnici kućnih ljubimaca primete ove simptome kod svog psa, trebalo bi da potraže veterinarsku pomoć kako bi isključili druge uzroke ili utvrdili prisustvo dijabetesa.

Узроци и превенција дијабетеса код паса:

Genetika

Kod nekih pasa dijabetes tipa 1, ili u nekim slučajevima dijabetes tipa 2, dobija se genetskom predispozicijom. Određene rase mogu biti više pogođene bolešću. Ako pas dobije dijabetes kroz naslednu osobinu, preporučuje se uklanjanje tog psa, a moguće i njegovih roditelja, iz programa uzgoja kako bi se sprečila buduća pojava kod potomaka.

Gojaznost

Gojaznost je najčešći faktor koji doprinosi razvoju dijabetesa kod pasa. Održavanje zdrave težine kod vašeg psa je važno u izbegavanju razvoja dijabetesa. Postoje dve metode kontrole težine i obe igraju dodatnu ulogu u kontroli razvoja dijabetesa. Vežbanje i dijeta.

Dijeta

Psi ne zahtevaju ugljene hidrate u svojoj ishrani, iako mnoga komercijalna hrana za pse sadrži veliki procenat žitarica, skroba i drugih ugljenih hidrata koji nisu neophodni za zdravlje vašeg psa. Pošto se ugljeni hidrati pretvaraju u šećer, telo vašeg psa nije dizajnirano za obradu, višak šećera može dovesti do razvoja problema sa insulinom i dijabetesa. Ograničavanje količine ugljenih hidrata u ishrani vašeg psa i zamena ishranom sa visokim sadržajem proteina pomoći će u sprečavanju problema sa proizvodnjom insulina i gojaznošću. Ishrana sa visokim sadržajem masti je takođe povezana sa stresom pankreasa, što može doprineti dijabetesu. Regulisanje masti u ishrani vašeg psa takođe je važan deo prevencije dijabetesa.

Kontrola porcija je još jedan vodeći faktor koji doprinosi gojaznosti kod pasa i drugih kućnih ljubimaca. Pošto mnogi vlasnici kućnih ljubimaca rade van kuće, postoji tendencija da se stalno obezbeđuju suvi hranom, koja je bogata ugljenim hidratima, tako da pas ne ogladni kada vlasnik kućnog ljubimca nije u kući. Pružajući alternativu bogatu vlagom, mnogo malih obroka za razliku od jednog velikog, ishrana bogata proteinima i povrćem sa malo ugljenih hidrata, na kontrolisan način će smanjiti verovatnoću razvoja dijabetesa. Korišćenje čuvara kućnih ljubimaca, vrtića za pse ili komšije kod kuće može biti neophodno ako niste dostupni veći deo dana.

Vežbanje

Vežba je ključna za vašeg psa. Ne samo da smanjuje težinu vašeg psa, već reguliše hormone, povećava mišićnu masu i poboljšava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Njihova tela se razvijaju kada im se pruži prilika da često vežbaju. Redovno vežbanje smanjuje nivo glukoze u krvi i reguliše fluktuacije hormona. Sedeći način života dovodi do prekomerne težine pasa i razvoja poremećenih imunoloških i endokrinih funkcija, što može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Podrška imunološkom sistemu

Poremećaji imunološkog sistema, posebno oni koji napadaju pankreas, mogu dovesti do dijabetesa kod pasa. Pažljivo praćenje vašeg psa zbog znakova lošeg zdravlja, podržavanje njegovog imunološkog sistema kroz adekvatnu ishranu i rešavanje bolesti kada se ona pojavi, smanjiće verovatnoću autoimune bolesti koja dovodi do stanja dijabetesa. Takođe može postojati veza sa prekomernom vakcinacijom naših kućnih ljubimaca. Godišnje vakcinacije za sve bolesti možda neće biti potrebne. Iako su vakcine važna preventiva za bolesti kod vašeg psa, važno je pronaći odgovarajući raspored vakcinacije, tako da imuni sistem vašeg psa ne bude oslabljen usled prekomerne vakcinacije, i o tome treba razgovarati sa svojim veterinarom.

Bolest i funkcija hormona

Bolesti koje zahtevaju upotrebu steroida, virusne infekcije, Kušingova bolest ili upala creva mogu doprineti razvoju dijabetesa. Redovno praćenje i lečenje ovakvih poremećaja je od ključnog značaja kako ne bi napredovali i ne bi narušili funkcije proizvodnje insulina.

Ženke su sklonije dijabetesu zbog hormonalnih ciklusa. Sterilizacija vašeg psa pomoći će da se spreči razvoj dijabetesa koji je povezan sa hormonskim fluktuacijama.

Važnost prevencije

Dijabetes je bolest koja troši resurse i zahteva vreme i novac od vlasnika kućnih ljubimaca da obezbede lekove, nadgledanje i negu. Prevencija bolesti kako bi se izbegao dijabetes kod vašeg psa je vredno ulaganja. Pored toga, uprkos lečenju, dijabetes kod vašeg psa je ozbiljna bolest i na kraju će narušiti kvalitet njegovog života i smanjiti njegov životni vek.