na vrh

Problemi sa kostima kod pasa

Problemi sa kostima kod pasa mogu biti vrlo ozbiljni i uticati na kvalitet života psa. Evo nekih čestih problema sa kostima kod pasa i kako ih tretirati.

Frakture kostiju kod pasa

Frakture kostiju kod pasa se javljaju kada se kosti slome, a mogu biti uzrokovane povredama, padovima ili preteranim vežbanjem. Simptomi uključuju otok, bol i ukočenost. Tretmani se mogu sastojati od imobilizacije, hirurške intervencije i lekova protiv bolova. Neki od suplemenata za pse mogu pomoći u bržem oporavku nakon fraktura.

Osteoporoza kod pasa

Osteoporoza je stanje koje se javlja kada se gustina kostiju smanji, što dovodi do slabljenja kostiju i povećanja rizika od fraktura. Ovo stanje može biti uzrokovano starenjem, hormonskim promenama, nepravilnom ishranom ili bolestima endokrinog sistema. Simptomi uključuju bol, slabost i povećani rizik od fraktura. Tretmani se mogu sastojati od promene ishrane, suplementacije kalcijuma i vitamina D, fizičke aktivnosti i lekova koji povećavaju gustinu kostiju.

Luksacija patele kod pasa

Luksacija patele je stanje koje se javlja kada patela (čašica kolena) iskače iz zgloba. Ovo stanje može biti uzrokovano genetskim faktorima, preteranom težinom ili povredom. Simptomi uključuju hromost, ukočenost i bol u zadnjim nogama. Tretmani se mogu sastojati od imobilizacije, hirurške intervencije i lekova protiv bolova.

Osteosarkom kod pasa

Osteosarkom je vrsta raka kostiju koji se obično javlja kod starijih pasa. Simptomi uključuju bol, otok i slabost u kostima. Tretmani se mogu sastojati od hirurške intervencije, hemoterapije i radioterapije.

Ako primetite bilo kakve simptome problema sa kostima kod vašeg psa, najbolje je posetiti veterinara kako bi se postavila tačna dijagnoza i započeo odgovarajući tretman. Redovni veterinarski pregledi i briga o zdravlju kostiju i zglobova vašeg psa mogu pomoći u sprečavanju ili ranom otkrivanju ovih problema.