na vrh

Psi i krpelji

Šta su krpelji

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja domaćina, kao su psi. Iako pas možda ni ne primeti njihovo prisustvo, krpelji svojim ugrizom mogu preneti mnoge bolesti.

Vrste krpelja i prenos bolesti imaju tendenciju da variraju u zavisnosti od toga gde živite, pa proverite sa svojim veterinarom šta je uobičajeno u vašem kraju.

Šta krpelji rade

Većina krpelja koristi krv kao hranu i uzimaju je od psa kako bi preživeli. Krpelji zarivaju glavu u kožu psa nakon ugriza ugrizu, a zatim se sisaju krv.

Najaktivniji su u kasno proleće i leto i žive u visokom grmlju ili travi, gde se mogu zakačiti za pse koji prolaze. Mogu preneti sa kućnih ljubimaca na ljude ukoliko se nalaze na krznu psa koji živi u stanu ili kući. Najčešće ciljaju glavu, vrat, uši i šape, ali se mogu naći bilo gde na telu vašeg psa.

Posebno je izraženo prisustvo krpelja u toplim klimama i određenim šumovitim predelima.

Ukoliko vaš pas bude napadnut od strane krpelja, nakon odstranjivanja možete, uz savet veterinara koristiti neke od PETVET suplemenata za pse u cilju podizanja imuniteta i poboljšanja krvne slike.

Kako da znam da li moj pas ima krpelja?

Većina krpelja je vidljiva golim okom. Krpelji su često veličine glave igle pre nego što ugrizu, a ne primećuju se dok ne nabubre od krvi.

Iako ovi paraziti retko izazivaju očiglednu nelagodnost, dobra je ideja redovno proveravati svog ljubimca ako živite u oblasti gde su krpelji rasprostranjeni, posebno ako provodi mnogo vremena napolju.

Pažljivo pređite rukama preko svog ljubimca svaki put kada uđe unutra, a posebno proverite unutrašnjost ušiju i oko ušiju, glavu i noge.

Komplikacije povezane sa krpeljima

  • Gubitak krvi
  • Anemija
  • Paraliza
  • Iritacija ili infekcija kože
  • Lajmska bolest (bakterijska infekcija koja može uticati na ljude, pse, mačke i druge sisare)
  • Citaukzoonoza (smrtonosna infekcija uzrokovana ubodom krpelja)