na vrh

Mineralni suplementi za pse

Minerali su važni za zdravlje pasa i mnogi su neophodni za normalan razvoj i funkcionisanje organizma. Većina kvalitetnih komercijalnih hrana za pse sadrži optimalnu količinu minerala koja je potrebna psu, ali u nekim slučajevima, veterinar može preporučiti dodatne suplemente za pse koji uključuju minerale koji im nedostaju.

Evo nekih mineralnih suplemenata koji su važni za zdravlje pasa:

Kalcijum za pse

Kalcijum za pse je važan za zdravlje kostiju i zuba. Pseća hrana obično sadrži dovoljno kalcijuma, ali u nekim slučajevima, poput trudnoće ili dojenja, potrebno je povećati unos kalcijuma. Veterinar može preporučiti dodatni kalcijum u obliku tableta ili sirupa.

Fosfor

Fosfor je takođe važan za zdravlje kostiju i zuba, kao i za normalan rad bubrega i srca kod pasa. Fosfor se nalazi u mnogim namirnicama za pse, ali u nekim slučajevima, kao što je bolest bubrega, potrebno je ograničiti unos fosfora. Veterinar može preporučiti suplemente koji sadrže manje fosfora.

Gvožđe

Gvožđe je važno za zdravlje crvenih krvnih zrnaca i sprečavanje anemije kod pasa. Pseća hrana obično sadrži dovoljno gvožđa, ali u nekim slučajevima, poput trudnoće ili dojenja, potrebno je povećati unos gvožđa.

Cink

Cink u ishrani pasa je važan za zdravlje kože i dlake. Nalazi se u mesu, jajima i mlečnim proizvodima. Dodatni suplementi cinka obično se preporučuju samo u slučajevima kada pas ne može dobiti dovoljno cinka iz hrane.

Pre upotrebe bilo kog suplementa za pse, važno je konsultovati se sa veterinarom kako biste utvrdili da li su dodatni minerali potrebni i u kojoj količini. Prekomerna upotreba mineralnih suplemenata može dovesti do zdravstvenih problema, pa je važno strogo se pridržavati veterinarskih preporuka.