na vrh

Kako ukloniti krpelja sa psa

Ako nađete krpelja na svom ljubimcu, važno je da vodite računa kada ga uklanjate. Svaki kontakt sa krvlju u krpelju može potencijalno preneti infekciju vašem ljubimcu ili čak vama. Neophodno je brzo uklanjanje, ali je važno ostati smiren i ne žuriti. Pratite ova uputstva za uklanjanje krpelja korak po korak:

Suplementi za pse - PETVET suplementi

Korak 1: Pripremite se

Stavite hirurške rukavice tako da nemate direktan kontakt sa krpeljem ili mestom ugriza na vašem psu.

Korak 2: Uklonite

Koristeći pincetu, uhvatite krpelja što bliže koži psa.

Povucite ravno nagore uz ravnomeran pritisak i stavite krpelja u teglu.

Nemojte uvrtati ili trzati krpelja. Ovo može ostaviti delove glave krpelja u koži vašeg psa ili dovesti do toga da krpelj povrati tečnosti iz sebe nazad u telo psa.

Ne gnječite telo krpelja jer njegove tečnosti mogu sadržati zarazne organizme.

Ako bacite krpelja u kantu za smeće ili ga bacite u toalet, neće ga ubiti, trebalo bi da pripremite teglu na zavrtanje koja sadrži alkohol u koju ćete staviti krpelja nakon uklanjanja. Ovo vam takođe omogućava da ga sačuvate za laboratorijsko testiranje.

Korak 3: Dezinfikujte i nadgledajte

Dezinfikujte mesto ugriza i operite ruke sapunom i vodom, iako ste nosili rukavice.

Sterilizujte pincetu alkoholom ili pažljivo pređite preko plamena.

Pratite oblast ugriza tokom narednih nekoliko nedelja da biste videli ima li bilo kakvih znakova infekcije, kao što su crvenilo ili upala.

Ako dođe do infekcije, odvedite svog psa i ponesite krpelja u tegli svom veterinaru na procenu.

Ako je moguće, angažujte nekoga da vam pomogne da skrenete pažnju i umirite vašeg psa i držite ga mirno tokom uklanjanja krpelja.

Nakon odstranjivanja krpelja možete, uz savet veterinara koristiti neke od PETVET vitaminskih suplemenata za pse u cilju podizanja imuniteta i poboljšanja krvne slike.