na vrh

Laktacija kod pasa

Laktacija je prirodan proces koji se odvija kod ženki pasa nakon što štenad dođu na svet. Tokom laktacije, ženka proizvodi mleko kako bi nahranila svoje štence i pomogla im da rastu i razvijaju se.

Proces laktacije kod pasa započinje nakon okota i traje otprilike 4-6 nedelja. Tokom tog perioda, ženka će proizvoditi mleko koje će štenci konzumirati.

Ako planirate da uzgajate pse ili imate ženku psa koja se upravo okotila, važno je da znate kako je pravilno negovati tokom perioda laktacije.

Evo nekoliko saveta:

Ishrana: Za vreme laktacije, ženki je potrebno više hrane nego inače. Hranu treba davati u malim obrocima više puta dnevno. Preporučuje se da hrana koju joj dajete bude uravnotežena i bogata proteinima kako bi se osiguralo dovoljno mleka za štenad. Veterinar može preporučiti i određene vrste suplemenata ishrani pasa, ako što su vitamini za pse, kalcijum za pse, amino-kiseline za pse i slično, kako bi se u periodu laktacije zdravlje ženke očuivalo i unapredilo.

Higijena

Važno je održavati higijenu oko mlečnih žlezda kako bi se sprečile infekcije i iritacije. Možete koristiti blage sapune i vodu za čišćenje područja.

Odmaranje

Ženki treba dovoljno odmora kako bi se oporavila nakon porođaja i kako bi proizvodila dovoljno mleka za svoje štence. Pazite da joj osigurate mirno mesto za spavanje.

Kretanje

Kretanje je važno kako bi se održala kondicija i smanjio stres kod ženke. Međutim, ne preterujte sa fizičkom aktivnošću u prvim nedeljama nakon porođaja.

Redovni veterinarski pregledi

Redovni veterinarski pregledi su ključni za održavanje zdravlja ženke i njenih štenaca tokom perioda laktacije.

Saveti za negu ženke tokom laktacije mogu varirati u zavisnosti od rase psa, broja štenaca, kao i drugih faktora. Stoga, preporučuje se da se obratite svom veterinaru za savete specifične za vašeg psa.