na vrh

Uloga cinka u zdravlju pasa i mačaka

Cink je jedan od esencijalnih minerala potrebnih u ishrani psa za održavanje dobrog zdravlja. Takođe je jedan od najzastupljenijih minerala u telu.

Najveći izvori cinka u ishrani nalaze se u crvenom mesu, belom mesu i ribi (naročito ostrigama). Takođe se nalazi u razumnim količinama u žitaricama, mahunarkama i korenastom povrću.

Oligovet Pet - KOMPLEKS VITAMINA I MINERALA – 100% ISKORISTIV U ORGANIZMU koji obezbeđuje visoku koncentraciju vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i biljnih ekstrakata korisnih za ravnotežu u organizmu pasa.

Minerali i vitamini za pse i mačke

Upotreba OLIGOVET PET tableta omogućava pravilan rast i razvoj mladih životinja, sprečava pojavu bolesti usled smanjene otpornosti organizma, priprema radne i lovačke pse za povećane napore tokom sezone, i uopšte dovodi na viši nivo kondiciju i spoljni izgled pasa i mačaka..

Nedostatak cinka u ishrani može biti uzrokovan dijetama koje sadrže malo mesa (tj. vegetarijanska ishrana za pse), ali i ishrana u kojoj je sadržaj mesa visoko obrađen i nutritivno oštećen. Dijeta koja sadrži mnogo rafinisanih žitarica takođe je bogata biljnim fitatima (posebno proizvodi na bazi soje), ovi fitati se zapravo vezuju za cink u crevima i čine ga neupijajućim. Mnoga jeftino pripremljena komercijalna hrana za pse ima visok sadržaj žitarica i često ima visok nivo proteina soje. Prekomerni unos kalcijuma takođe smanjuje apsorpciju cinka, kao i veliki unos suplemenata gvožđa. Svaki poremećaj u gastrointestinalnoj funkciji će takođe uticati na unos cinka. Hronična dijareja, inflamatorna bolest creva, insuficijencija pankreasa i sindromi malapsorpcije mogu izazvati nedostatak cinka. Takođe, dugotrajna upotreba određenih lekova za srce (diuretika i ACE inhibitora) može dovesti do prekomernog gubitka cinka.

S obzirom na široku lepezu metaboličkih procesa koji uključuju cink, nije teško razumeti zašto nedostatak cinka ima širok spektar i ozbiljno štetno dejstvo na opšte zdravlje. Prvi znak nedostatka cinka koji se najlakše promaši je smanjen apetit i postepeni gubitak težine. Produženi nedostatak tada počinje da pokazuje ozbiljnije znake. U koži, nedostatak izaziva poremećaj normalne ćelijske deobe, a koža postaje suva i perutava. Kako napreduje, koža može postati jako zadebljana i ljuskava (hiperkeratoza), slično ljudskoj psorijazi. Rast dlake je takođe usporen, a na kraju se gubitak dlake širi po telu (alopecija).

U vezi sa promenama na koži, čitav imunološki sistem životinje je ozbiljno ugrožen, a javljaju se sekundarne bakterijske infekcije kože i pustularne dermatoze, uz povećanu osetljivost na sve vrste bakterijskih i virusnih infekcija. Loše zarastanje rana je takođe primetan znak, kao i oštećeni i lomljivi nokti, zadebljali i hrapavi jastučići an šapama. Nedostatak cinka tokomv graviditeta i razvoja fetusa može dovesti do ozbiljnog usporavanja rasta, abnormalnosti udova, otečenih zglobova i lošeg formiranja skeleta. Dugotrajni nedostatak cinka može dovesti do preranog starenja, gubitka vida (posebno noćnog slepila) i gubitka sluha.

U slučaju da vaš lubimac ima nedostatak cinka, veterinar će preporučiti suplementaciju da bi se nivoi cinka povećali.