na vrh

Uloga taurina u zdravlju mačaka

Taurin je vrsta aminokiselina, koje su gradivni blokovi svih proteina. Taurin se nalazi isključivo u proteinima životinjskog porekla. Kritičan je za normalan vid, varenje, funkciju srčanog mišića, za održavanje normalne trudnoće i razvoja fetusa i za održavanje zdravog imunološkog sistema. Taurin je esencijalna aminokiselina u mački.

Šta se dešava ako je nivo taurina nedovoljan?

Klinički znaci nedostatka taurina se sporo razvijaju. Može proći nekoliko meseci pre nego što simptomi postanu očigledni, u zavisnosti od životne faze mačke.

L-Taurine Liquid (tečni taurin za pse i mačke) je esencijalna aminokiselina koju mačke moraju unositi kako bi im se osiguralo optimalno zdravlje.

Taurin za mačke - L-Taurine suplement

Nedostatak taurina u ishrani pasa i mačaka može dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja, kao što su gubitak dlake, propadanje zuba, problema sa srcem, degeneracija retine koja može dovesti do potpunog gubitka vida.

Ako su nivoi taurina deficitarni, ćelije mrežnjače očiju će na kraju degenerisati, narušavajući vid. Ovo stanje se naziva mačja taurinska retinopatija, ili češće, degeneracija centralne mrežnjače mačaka. Nedostatak taurina će takođe dovesti do slabljenja mišićnih ćelija u srcu, uzrokujući stanje koje se zove dilatirana kardiomiopatija. Taurin je komponenta žučnih soli, a njegov nedostatak može izazvati probavne smetnje. Ako se otkrije dovoljno rano, proširena kardiomiopatija može biti reverzibilna uz dodatak ishrani. Ako se predugo ne leči, degeneracija mrežnjače će dovesti do nepovratnog slepila, dok će proširena kardiomiopatija napredovati do srčane insuficijencije i smrti.

Tokom trudnoće, majka mačka mora imati adekvatne nivoe taurina kako bi održala svoje zdravlje i obezbedila pravilan rast i strukturni razvoj svojih mačića. Nizak nivo taurina rezultira malim veličinama legla, malom porođajnom težinom ili fetalnim abnormalnostima. Kod mačića koji rastu, nedostatak taurina može dovesti do odloženog rasta.

Suplementacija taurina u isharani:

Prerada hrane može uticati na nivoe taurina u ishrani, dok povećana dijetalna vlakna mogu smanjiti njegovu apsorpciju. Hrana za mačke koja sadrži visokokvalitetne proteine životinjskog porekla obezbediće adekvatne nivoe taurina za normalnu, zdravu mačku.

Dodatni taurin se može dodati određenoj hrani za mačke, posebno ishrani koja je formulisana za specifične potrebe kao što su rast i razvoj ili srčana oboljenja. Suplementacija je relativno bezbedna, bez izveštaja o problemima povezanim sa prekomernim konzumiranjem taurina kod mačaka.