na vrh

Poboljšanje vida kod pasa i mačaka

Istina je da neke životinje, uključujući mačke i pse, mogu biti delimično slepe za boje, ali određeni aspekti njihovog vida su bolji od vida koji imaju ljudi.

Kako prepoznati da li vaš pas gubi vid?

Obratite pažnju na promene u ponašanju vašeg ljubimca. Smanjenje vida može im otežati pronalaženje ili vraćanje igračaka kada su bačene.

Da li je vaš ljubimac lako iznenađen ili se češće sudara sa stvarima? Kućni ljubimci sa smanjenim vidom su manje svesni svog okruženja.

Obratite pažnju na ishranu vašeg ljubimca

Uverite se da ishrana vašeg psa sadrži hranu bogatu hranljivim materijama. Šargarepa i slatki krompir su bogati beta-karotenom. Ovo jedinjenje podržava zdrave oči promovišući proizvodnju vitamina A. Jaja sadrže lutein, koji štiti oči od oštećenja od sunca i može pomoći u poboljšanju vidne oštrine. U ishranu se mogu dodati I suplementi za poboljšavanje vida koje je veterinar preporučio.

 

Čini se da vaš ljubimac ima smanjen nivo energije ili oni ili ne reaguju na svoje omiljene igračke? Možda su jednostavno izgubili poverenje u svoju sposobnost da pronađu svoj put.

Depresija takođe može biti pokazatelj oštećenja vida kod pasa. Znaci gubitka vida uključuju letargiju, nedostatak interesovanja za omiljene aktivnosti, cviljenje i smanjen nivo aktivnosti.

Promene u očima vašeg psa, poput zamućenih zenica, mogu biti simptomi katarakte. Ako vidite prljavštinu oko njihovih očiju, to može biti znak sindroma suvog oka, što može dovesti do ozbiljnijih problema sa vidom.

Da li vaš pas mora da njuška okolo da bi pronašao svoju posudu sa hranom?

Gubitak vida se često može manifestovati kao gubitak apetita. Vaš ljubimac možda ima problema sa pronalaženjem hrane. To im otežava održavanje težine i unos hranljivih materija.