na vrh

Razvoj štenaca u prva 2 meseca

Briga o novorođenim štencima

U procesu razvoja štenaca možemo razlikovati nekoliko perioda prepoznatljivih po određenim fizičkim karakteristikama i njihovoj manifestaciji.

  1. nedelja:

Pupčana vrpca može još uvek biti pričvršćena, oči zatvorene, uši ravne.

  1. nedelja:

Oči zatvorene, počinju da se otvaraju od 10. do 17. dana, trzanje stomaka, uši počinju da se otvaraju.

  1. nedelja:

Oči se otvaraju, formiraju se zubni pupoljci, zubi mogu da počnu da izbijaju ove nedelje, štenci počinju da puze.

  1. nedelja:

Izbijaju zubi, štene počinje da pokazuje interesovanje za konzerviranu hranu, refleks sisanja napreduje do lapkanja, štene počinje da hoda.

  1. nedelja:

Štene može da jede konzerviranu hranu. Može početi da proba suvu hranu, sposobno je da je svari. Dobro hoda i počinje da trči.

  1. nedelja:

Štene bi trebalo da već jede suvu hranu, bude razigrano, trči i skače.

Ishrana štenaca i majke

Kolostrum je važan izvor imunoglobulina i ključnih hranljivih materija kao što su lipidi i ugljeni hidrati, koji su od suštinskog značaja za zdravlje štenaca. Štenci i mačići moraju da unesu dovoljnu količinu kolostruma u roku od nekoliko sati od rođenja da bi osigurali svoj opstanak, a vitamin A je neophodan za novorođene štence. Potrebe majke za vitaminom A se povećavaju tokom laktacije. Beta-karoten, prekursor vitamina A, je komponenta kolostruma i mleka, gde doprinosi antioksidativnoj odbrani bebe. U slučaju potrebe, ishrana majke se može poboljšati suplementacijom u periodu laktacije i na taj način se može pozitivno uticati i na zdravlje štenaca.