na vrh

Kalcijum kod pasa - zašto i kada?

Kalcijum kod pasa u određenoj količini je bitan za rast kostiju i zdravlje

Pas koji ima dovoljno kalcijuma u svojoj ishrani imaće zdrave kosti, zube i nokte, kao i sjajnu i zdravu dlaku. Dok manjak kalcijuma može dovesti do toga da ljubimci budu skloniji koštanim bolestima, osteoporozi i srčanim problemima.

Ovog nutrijenta ima u brojnoj prirodnoj hrani kao što su kosti, jogurt i sir, ali i riba. Kod kostiju treba biti obazriv jer mogu da povrede unutrašnje organe vašeg mezimca.

Drugi bitni izvori ovog značajnog mikronutrijenta jesu spanać, pasulj, slatki krompir, cele žitarice i brokoli. Vašem psu se možda neće dopasti ukus neke od ovih vrsta hrane, a i vi morate da obratite pažnju na to da li je vaš ljubimac alergičan na bilo koji od sastojaka koji jede.

U slučaju da vaš pas ima manjak kalcijuma, obavezno se konsultujte sa veterinarom. Neki od simptoma nedostatka jesu: letargija (pospanost, umor), manjak apetita i vrtoglavica. Vetrinar će proceniti stanje ljubimca i otkriti moguće uzroke deficita.

Budite sigurni da vaš pas ima balansiranu ishranu. Proteini, masti i drugi nutrijenti su izuzetno bitni. Zato obratite pažnju na to da vaš četvoronožni prijatelj jede hranu bogatu kalcijumom ili suplemente koji ga sadrže, a naročitno ukoliko su u pitanju gravidne kuje i štenci.

Problemi kod nedostatka kalcijuma

Pored kostiju ekstremiteta, kičme i lobanje koja štiti mozak, u koštano-zglobni sistem spada i veliki broj sitnih kostiju, zglobova i vezivnog tkiva koja kičmenjake čine izuzetno složenom vrstom.
Neophodno je voditi računa o stanju ovog sistema i u njihovom organizmu, naročito kada imamo u vidu da u slučaju da nešto zakaže jedino mi možemo da im pomognemo. Ili barem da pokušamo.
Najčešći problemi koji se kod pasa javljaju, a vezani su za koštano-zglobni sistem jesu oni degenerativne prirode – displazija laktova i kukova, zatim artritis, spondilopatija, osteoporoza…

U slučaju da dođe do degenerativnog oboljenja, izuzetno je važno skrenuti pažnju na pravilan uzgoj pasa što podrazumeva isključivanje iz priploda kako se geni ne bi prenosili dalje.

Preventivnu ulogu u ovom slučaju na prvom mestu ima ishrana. Ukoliko vaš ljubimac ne dobija neophodnu dnevnu dozu vitamina i minerala koji pomažu razvoj ovog sistema, suplementi su opcija koja vam je na raspolaganju.

Mi garantujemo za naše suplemente jer su proizvedeni pod nadzorom stručnjaka i sa velikom ljubavlju prema ljubimcima. Proverite zašto su nam mnogi ukazali poverenje.