na vrh

4 razloga zašto vaš pas ima tamne mrlje na krznu

Ako ste se ikada zapitali zašto vaš pas ima mrlje na krznu, niste jedini. Ove mrlje nastaju iz više razloga i, uz budno oko i prave proizvode za uklanjanje mrlja, možete brzo i lako očistiti smeđe mrlje sa krzna. Bez obzira da li vaš pas ima mrlje oko očiju, usta ili na nekom drugom delu tela, postoje načini na koje se možete boriti protiv ovih dosadnih fleka i eliminisati sa njima povezane mirise.

U nastavku pročitajte razloge zašto vaš pas dobija mrlje na krznu i kako možete da se brinete o pogođenim područjima u udobnosti svog doma:

#1. Proizvodnja pljuvačke i suza

Količina pljuvačke i suza koje vaš pas proizvodi može ostaviti mrlje na njegovom krznu. Normalne telesne funkcije, kao što su proizvodnja pljuvačke i suza, uključuju porfirine. Kako je krzno vašeg psa vremenom izloženo ovim organskim, aromatičnim supstancama, može postati svetlo roze, crveno ili braon, posebno ako vaš ljubimac ima svetlu dlaku.

Najverovatnije je da će delovi oko usta i očiju tokom vremena biti podvrgnuti ovoj promeni boje, jer je oksidacija pljuvačke i suza prirodan proces koji dopire do krzna i stvara mrlje.

Ako vaš pas ima bilo kakvu promenu boje na delovima tela koji obično ne bi bili izloženi pljuvački ili suzama, naš tim preporučuje da proverite da li postoji osnovni zdravstveni problem, koji može biti koren problema.

#2. Hrana i poslastice za pse

Kvalitet pseće hrane i poslastica koje vaš pas konzumira može dovesti do mrlja na njegovom krznu. Brendovi hrane i tretmani obuhvataju faktore kao što su veštačke boje i potencijalni alergeni, a kada vaš pas pojede hranu ili dođe u dodir sa potencijalnim iritantima, krzno oko područja usta može da dobije braonkastu boju.

Usta će pokazati najuočljiviju promenu boje jer će boja od hrane ili prekomerna pljuvačka izazvana alergijom na hranu doći do krzna.

#3. Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi sa kojima se vaš pas suočava mogu biti izvor mrlja na njegovom krznu. Uobičajeni problemi uključuju parodontalne bolesti, konformacijske abnormalnosti i poteškoće sa žvakanjem hrane, a ako vaš pas pati od jedne ili više zdravstvenih komplikacija, krzno oko usta će postati smeđe.

Područja oko očiju prolaze kroz promene boje koje mogu pružiti uvid u zdravlje vašeg ljubimca, jer upale, infekcije, rak i traume dovode do povećane proizvodnje suza, a samim tim i do fleka.

#4. Održavanje higijene

Nedostatak održavanja higijene koji vaš pas iskusi s vremena na vreme može biti koren mrlja na njegovom krznu. Neželjeni efekti lošeg negovanja se lako mogu izbeći, a nakon što odvojite vreme da se pozabavite higijenom psa, primetićete manje smeđih područja.