na vrh

Problemi sa vidom kod pasa

Kod pasa, mogu se javiti različiti problemi sa vidom. Evo nekih čestih problema i kako ih prepoznati.

Katarakta kod pasa

Katarakta je stanje u kojem se sočivo oka zamuti, što dovodi do smanjenja ili gubitka vida. Katarakta može biti nasledna ili stečena, a često se javlja kod starijih pasa. Simptomi katarakte uključuju mutan ili zamućen izgled oka, promene u boji oka, poteškoće u vidu u sumrak ili noću i povećanu osetljivost na svetlost.

Glaukom kod pasa

Glaukom je stanje koje uzrokuje povećanje pritiska u oku, što dovodi do oštećenja optičkog nerva i gubitka vida. Glaukom se može javiti u jednom ili oba oka, a simptomi uključuju bol u oku, crvenilo oka, poteškoće u vidu, natečenost oka i svetlucanje ili bljeskove.

Povrede oka

Povrede oka mogu biti uzrokovane udarcima, ogrebotinama, stranim telima ili drugim uzrocima. Simptomi mogu uključivati ​​bol, oticanje, crvenilo, krvarenje, iscedak iz oka i smanjenje vida.

Distrofija rožnjače

Distrofija rožnjače je stanje u kojem se rožnjača oka postepeno razgrađuje, što dovodi do oštećenja vida. Simptomi uključuju mutan ili zamućen izgled oka, crvenilo oka i poteškoće u vidu.

Ako primetite bilo kakve probleme sa vidom kod vašeg psa, najbolje je posetiti veterinara kako bi se utvrdio uzrok problema i preporučio odgovarajući tretman. Redovni pregledi vida mogu pomoći u sprečavanju ili ranom otkrivanju problema sa vidom kod pasa.